Vad behövs för att göra måla i Bibeln? Vad ska man välja för material för Bible Journaling?
Klicka på bilderna för större bilder
För det första: Bible Journaling är inte en materialsport, utan ett sätt att umgås med Gud!
Med det sagt, så är det ändå många som undrar vad de kan använda för material för Bibel Journaling, som lämpar sig för att måla i biblar. Därför har vi sammanställt en tutorial där vi visar vad vi själva gillar att använda och några exempel på vad som är populärt på olika Bible journaling-forum runt om i världen.
För dig som hellre ser en beskrivning på video än läser den som text så har du en sådan HÄR
Biblar
Det första du behöver är något att måla på/i. Vi och många med oss föredrar en bibel.
De bästa biblarna är sk journaling bibles, dvs biblar med extra breda marginaler för anteckningar (eller alster). Tyvärr finns det inga sådana på svenska att få tag på i dagsläget. Men det finns en uppsjö engelska varianter. Den vi kommer använda mycket här på Kreativ tro är Inspire Bible, som utöver att den har breda marginaler också har förtryckta “målarbilder” för de dagar då man vill göra Bible Journaling, men kreativiteten inte flödar. Sådana dagar har vi alla.
Men för den som vill ha svenska i sin bibel så går det utmärkt ändå. Många medium är transparenta och du kan måla på texten och ändå ha den fullt läsbar. Det går också att använda tomma ytor i slutet av böcker, måla över noter och faktarutor eller göra sk inlays där man tejpar in en lös sida.
Känner man att man inte vill skriva direkt i sin bibel så är inte det heller ett problem. Många använder block, art journals eller lösa papper.
Pennor
Ett jättebra medium som många har i något skrymsle där hemma är helt vanliga klassiska färgpennor!
Jag lånar ofta barnens pennburk med blandade märken. Lätta att tona, lätta att använda och man behöver aldrig oroa sig för att färgen blöder igenom de tunna bibelsidorna!
Om man använder färgpennor mycket kan det vara idé att fundera på att investera i pennor av högre kvalitet. Jag använder ofta Derwents Coloursoft. Kostar ca 15 kr/penna. De är mycket mjukare att måla med och har mer pigment vilket ger klarare färger. Andra liknande pennor är Prismacolor eller Polychromos. En prisvärd sort är Macro Raffine från Wish. Men helt vanliga färgpennor räcker långt!
Ink-pennor
Jag älskar att skriva mina egna ord till mina alster, och för det använder jag helst en svart penna med bra flöde. Eftersom dessa pennor är blöta är det mycket högre risk att de blöder igenom. Här är några exempel på pennor som INTE blöder.
Här ovan är tre riktigt bra pennor vars bläck i princip aldrig blöder igenom pappret om du inte målar väldigt hårt/länge på samma ställe. Pigma och Micron är båda från Sakura och innehåller samma bläck. Pigma har enligt mig den bästa penselspetsen, och Micron finns i flest färger och storlekar.
Här har jag använt 5 olika pennor och gjort små hjärtan.
Uppifrån:
1 – Micron 02
2 – Micron Brush
3 – FC Pitt Artist
4 – Pigma FB
5 – exempel på annan vanlig penna som blöder igenom.
Som ni ser så LYSER de övre bara igenom, medan den nedersta BLÖDER igenom. Att färg lyser igenom är omöjligt att undgå på såhär tunnt papper, men vi vill undvika att det blöder.
Gesso
Mitt favoritmedium!
Clear Gesso kommer ni se i många av filmerna på Kreativ tro. Gesso är chalkbaserad grundningsfärg, som i sitt originalutförande är vitt och används för att grunda tex pannåer och målardukar inför målning av tex akryl. Gesso finns också i transparent version, och den är ypperlig för att grunda bibelsidor så de tål vatten och en uppsjö medium som annars inte hade gått att använda på tunna bibelsidor.
Det finns många märken men jag rekommenderar starkt Art Basics Clear Gesso eller Ranger Dina Wakley Clear Gesso!
Ett tunt lager räcker oftast. Jag använder en Blending Tool för att applicera färgen, men det går bra med en pensel, en svamp, ett gammalt kreditkort eller t.o.m fingret.
Underlag
När man använder blöta medium i Bibeln är det bra att ha något som skyddar underliggande sidor. Jag brukar använda ett Craft Sheet som jag har delat i 4 delar så att de ska passa i min bibel.
Det går också att lägga ett papper bakom, men det ger inte så bra skydd mot framför allt blöta medium. Ett bakplåtspapper i teflon går att använda, eller ett tjockt plastark.
Heat Tool
Räddaren i nöden för den otålige! Nästan helt onödig för den tålmodige.
Jag tillhör den förstnämnda gruppen och gillar inte att pausa för att vänta in torktider. En heat tool /embossingfön torkar gesso, färg mm på några sekunder! Vissa hårfönar kan också klara jobbet, även om de inte blir lika varma samt att de blåser mer.
Stämpeldynor
Att stämpla är perfekt för den som inte känner sig bekväm i att illustrera själv. Det finns en uppsjö olika stämpelfärger i stämpeldjungeln. Till Bible Journaling vill vi ha en färg som inte blöder igenom alternativt en färg som ger skarpa bilder även på tex gesso.
I videon HÄR, där vi går igenom material så finns en lite mer utförlig beskrivning av olika stämpelfärger, men för att sammanfatta så är de två bästa jag använt för stämpling de två på bilden ovan.
Versa Color är en Pigment Ink, dvs den har pigment och färgar inte pappersfibrerna utan lägger sig ovanpå pappret, vilket leder till liten genomblödning. Den torkar dock ganska långsamt så akta så färgen inte smetas ut av misstag. När den är torr är den permanent. Finns i många olika färger.
Archival ink är en Dye Ink, dvs den färgar pappersfibrerna. Detta gör att den blöder igenom. Men om man har tex gesso som grund på pappret så är den jättebra. Den ger skarpa fina tryck och är både vattenfast och syrafri.
På bilderna ovan ser ni ett stämpeltest med kors, gjort direkt på ogrundad bibelsida. Det är stämplat med direkt och sekundär stämpling. Det är även ett stämpeltest på tunt lager akrylfärg. Gesso ger liknande resultat som stämpling på Akryl.
Detta är ordningen på färg, uppifrån och ner på båda testen.
Ranger Archival Ink – dye ink, vattenfast permanent
Altenew Crisp Ink – dye ink, vattenlöslig
Distress Ink – dye ink, mycket vattenlöslig, “vattenfärg på dyna”
Versa Color – Pigment ink
Ingvild Bolme – Chalk ink
Vattenlösliga medium
Den stora fördelen med att grunda med gesso är att det öppnar dörrarna för många medium som annars inte hade gått att ha i bibeln. Det mest använda exemplet är vattenlösliga medium. Här är några exempel.
Mer info finns i filmen om Material.
Övrigt
Här är bilder (snodda) från internet på andra material som är vanliga i Bible Journaling
Hoppas detta var till hjälp för någon och att ni känner er inspirerade att rota igenom era lådor där hemma efter material att börja med!